Verovatno da ne postoji ljubitelj automobila kome nije poznato ime Henrija Forda, čuvenog Amerikanca koji je tvorac brenda istog naziva.

Kompanija Ford je osnovana na samom početku 20 - og veka, odnosno 16. juna 1903. godine u američkom gradu Dibornu. Kako pokazuju podaci, 2010. godine je ovo preduzeće zapošljavalo blizu 180 hiljada radnika, a u to doba je ostvarivalo profit od čak više od šest i po hiljada milijardi dolara.

Prvi model koji je bio lansiran jeste Ford A, a on je pokretan uz pomoć motora sa osam konjskih snaga. Zanimljivo bi bilo reći da je ovo jedna od prvih kompanija koja je u proizvodnju uvela novine, tako da je mogla da proizvodi veći broj automobila.
Image title

Samo pet godina nakon osnivanja, tačnije 1908. je prezentovan Ford T, a od 1913. godine se usavršava proizvodna traka, pa upravo ova kompanija na tržištu zauzima čak polovinu učešća. Sve do tog trenutka, automobili su bili skupi, jer su se manje i proizvodili, a upravo je kompanija Ford zahvaljujući uvođenju pokretne proizvodne trake doprinela tome da više ljudi može sebi da priušti kupovinu automobila.

Sam početak ove firme je bio vrlo skroman, a uz Henrija Forda u njenom osnivanju je učestvovalo još 11 investitora. Glavni inženjer kompanije bio je upravo Ford, a samo dve godine nakon osnivanja zarada firme se toliko poboljšala da su prostorije preselili u veću zgradu.

Automobil koji se nešto slabije prodavao bio je Ford K, a zapravo se radilo o limuzini, koja je posedovala motor sa 6 cilindara.

Henri Ford je 1906. godine postao većinski vlasnik akcija ove kompanije, te u to doba on zvanično postaje i njen predsednik. Primarno se uvođenje pokretne trake u proizvodnju automobila marke Ford smatra revolucionarnim, a prvi model koji je tako proizveden je bio već pomenuti Ford T, pa od tada ova kompanija neprekidno proširuje svoju proizvodnju. Ubrzo otvara brojne poslovnice širom Amerike, a kupuje 1922. godine i kompaniju Linkoln Motor.

Ovaj automobilski gigant je proizveo skoro 200 aviona, koja su pokretala 3 motora, a prvi je zvanično lansiran 1925. godine.

Model automobila koji je poznat kao Ford A je dodatno dograđen, ali je ubrzo prezentovan i Ford B 8 i to 1932. godine, a baš je to automobil koji se smatra prvim zvanično proizvedenim u jednom komadu.

Tokom Drugog svetskog rata, kao i mnoga druga preduzeća, i ovo nije proizvodilo ono za šta je specijalizovano, jer je moralo da se usmeri na potrebe vojske, pa je u to doba Ford bio fokusiran na proizvodnju aviona bombardera, tenkova i avionskih motora, kao i mnogih drugih vozila i opreme, koja je bila potrebna vojsci.

Inače se u celom svetu automobili ove marke odlično prodaju, a neretko se vrši i otkup automobila Ford. Trenutno zastupljeni modeli su, izneđu ostalih i Ford Fokus i Ford Fiesta, zatim Ford Kuga, Rendžer i Mustang, kao i Ford Galaksi, te Ford Taurus, kao i Ford Mondeo, B i C MAX i drugi.

Podeli ovu stranicu