Usled finansijske situacije u kojoj se vozači nalaze sve veći broj vozača danas u Srbiji se odluči na korak da ugrađuje plin u svoja vozila, prvenstveno zbog njegove niže cene. Problem pravi  trenutno važeći zakon koji naglašava da nije moguće registrovati automobil koji ima ugrađen plin bez atesta. Ukoliko je automobil „aterstiran“ to podrazumeva garanciju na ispravnost ovog sistema koja se dobija u pisanoj formi i upisana je u saobraćajne dozvole. Ako je plin atestiran, znači da je njegova bezopasnost zagarantovana. Atest na plin ima rok važenja od pet godina nakon čega po pravilu AMSS-a nastupa reatest plina kako bi se ponovo mogla izdati uverenja o ispravnosti plina jer se vozila bez atesta ne mogu registrovati. U slučaju nepoštovanja ovih pravila postoji veliki rizik da ćete biti kažnjeni u vidu isključenja iz saobraćaja kao i novčanom kaznom od 10.000-50.000 dinara.Image title


            Ukoliko spadate u grupu onih koji su plin ugradili ne znajući za ovu informaciju, naćićete se u situaciji da svoj automobil ne možete da registrujete bez ovog atesta. U pitanju su mukotrpni procesi koji mogu trajati i oduzimati vreme, a vama je potreban automobil svakodnevno. U tom slučaju automobil možete da prodate. Međutim, naći kupca za automobil koji nema atest za plin može biti izazov.

           U ovakvoj situaciji vaš najbolji korak može biti da se obratite profesionalcima i da svoj automobil prodate agenciji ili firmi koja je specijalizovana u oblasti kupovine vozila. Agencije ove vrste mogu biti pozitivno iskustvo jer će vam uštedeti vreme. Obično samostalno vrše procenu vrednosti, na osnovu informacija koje predate i slika koje pošaljete. Samostalno rešavaju papire koji će biti u okviru svih zakonskih procesa. Samostalno preuzimaju automobil, i što je najbitnije vi ne morate da tumarate po auto pijacama, da pravite oglase i slično.

            Još jedna posebna pogodnost je da se u ovom slučaju automobil može prodati čak i da nije u voznom stanju, jer agencije otkupljuju i automobile na kilo, za delove i slično.