Na visokom sedmom mestu u celom svetu se nalazi čuveni proizvođač automobila Honda. Ovaj automobilski gigant zapošljava preko 130 hiljada ljudi, a zvanično je kompanija osnovana u Japanu 1946. godine.

Prvobitan naziv je bio Tehničko istraživački institut Honda, a njen zvanični osnivač je bio Soičiro Honda. Firma je bila specijalizovana za proizvodnju bicikla sa motorom, a u njih je bio ugrađivan specijalno osmišljen motor. U tom periodu nastaje prvi model motora,  koji je jednostavno nosio oznaku A, a trebalo je da razvija brzinu od 60 kilometara na čas.
Image title

Zapravo vrlo brzo po osnivanju ovaj institut biva zvanično ugašen, a nakon toga nastaje firma „Honda motor Co Ltd”. Uz automobile, kompanija proizvodi i motocikle, a kasnije su se razvijali novi uređaji koji su imali još bolje performanse. Motor od 50 kubika koji je bio četvorotaktni je prezentovan 1958. godine i poznat je kao Super Cub.

Zanimljivo je napomenuti i to da je 1961. godine upravo motocikl koji je ova firma proizvela pobedio i u čuvenoj trci koja je bila održana u Velikoj Britaniji.

Kasnije, na zvaničnom sajmu automobila koji je održan u prestonici Japana, Honda prezentuje čak 3 svoja modela i to klasični automobil sa oznakom S 360, zatim sportski koji je nazvan Honda S 500, ali i T 360, mini kamion.

Navedena kompanija je uspela i da u trci Formule , koja je bila organizovana u Meksiku, odnese pobedu, pa je to dodatno doprinelo njenom planetarnom uspehu.

Smatra se da je motor poznat kao Compound Vortex Controlled Combustio ili CVCC je bio vrlo važan za još veću uspešnost ove firme i njenog poslovanja, zato što je prvi put posebna pažnja obraćena na brigu o životnoj sredini.

Model Honda Civic je prezentovan 1972., a četiri godine kasnije je lansiran i automobil Honda Accord. Zapravo je model Civic bio i zvanično prvi koji se smatra vrlo ekonomičnim, ali je svakako ova firma nastavila da se razvija, pa je njen model Accord, koji je bio namenjen širem krugu potrošača, poznat po tome što je prvi takve vrste u kome se nalazi i rashladni uređaji, a takođe je imao i servo volan.

Zvanično je prvi navigacioni uređaj lansiran osamdesetih godina prošloga veka, a razvila ga je upravo ova kompanija. Godine 1991. je preminuo osnivač ove kompanije, ali je i iste te godine po deseti put upravo Honda sa svojim motociklom odnela pobedu na trci održanoj u Engleskoj.

Na samom kraju prošloga veka, to jest 1999. godine je onda lansiran zvanično i model Insight, a u pitanju je prvo takozvano hibridno vozilo. Iste te godine je i zvanično prezentovan i prvi cabrio sportski automobil Honda S 2000.

Interesantno bi bilo reći da se ova kompanija nije zadržala samo nam proizvodnji motocikala i automobila, već i da je 2003. godine zvanično pustila u pogon i prvi komercijalni avion, nazvan HondaJet. A ni tu nije stala, već je 2007. godine na tržište izbacila model Clarity, koji je specifičan po tome što se kreće uz pomoć vodonika, tako da ne postoji ni štetna emisija ugljen - dioksida, te se smatra jednim od vozila koja su najviše okrenuta zaštiti životne sredine

Brojni su modeli danas dostupni, a širom sveta se vrši i otkup automobila Honda. Poznati su, između ostalog i modeli Honda Accord i Jazz, kao i Honda CR - V, zatim Honda Civic i drugi.

Podeli ovu stranicu