Ne možete da verujete, ali ste konačno ipak došli u situaciju da prodate svoj stari automobil i kupite neki bolji, možda čak i novi? No, sada treba prodati ovaj, koji vas je služio određeni broj godina. Ali, vi naravno mislite da je to vrlo lako i da ćete za tili čas uspeti u tome.

Prvo što vam pada napamet je, sasvim sigurno da kažete svojim prijateljima i rodbini da prodajete auto, pa da oni tu informaciju prošire dalje... možda se neko i javi.

Image title

Još jedna varijanta je da zalepite na svoj automobil papir na kome piše da se prodaje ili da date oglas na internetu ili u " Halo oglasima ", na primer. Međutim, to sve iziskuje veliki utrošak vremena i trud oko prodaje, a svi mi danas, u većoj ili manjom meri patimo od manjska slobodnog vremena. Zato je ova varijanta prodaje automobila vrlo nezgodna, jer najpre treba da date oglas, pa da se javljate na telefon i dajete potencijalnim kupcima sve potrebne informacije, a onda i da zakazujete njihov dolazak, kako bi pogledali automobil koji žele da kupe. Ali, tu nije kraj maltretiranju! Naime, sasvim normalno osba koja želi da kupi neki polovan automobil će tražiti da ga pregleda njegov ili njen mehaničar, odnosno majstor u koga imaju poverenja, a što vi kao prodavac svakako treba da im omogućite. Međutim, to zapravo znači da ćete vi morati sa potencijalnim kupcem da se odvezete do radionice majstora koji treba da ga pregleda, što znači da ćete izgubiti još više vremena. A neretko se događa da osoba koja je želela da kupi vaš auto, posle pregleda i savetovanja sa svojim majstorom ipak odustane od kupovine. Tako ste vi izgubili potencijalnog kupca, vreme i benzin, odnosno novac kojim ste ga platili da biste se odvezli do majstora, jer uzevši u obzir kako funkcioniše kupoprodaja polovnih automobila u našoj zemlji, vrlo verovatno ćete vi kao prodavac imati i ovaj trošak.

Kada sve ovo imate na umu, verovatno ste se već uhvatili za glavu, jer ne znate kako da prodate stari automobil? Ali, naravno za sve postoji rešenje, samo se treba raspitati!

U Srbiji pored brojnih firmi koje se bave prodajom automobila iz uvoza, postoje i one koje su uskospecijalizovane za otkup starih automobila i to bez obzira na to da li su oni u voznom stanju ili ne. Tako da, u principu uopšte ne morate da brinete kako da prodate svoj stari automobil i ne morate uopšte da trošite svoje vreme i novac da biste to uradili. Dovoljno je samo da kontaktirate odabranu firmu za otkup automobila i oni će vam sasvim sigurno ponuditi da njihovi procenitelji dođu na mesto na kome se nalazi vaš automobil. Nakon što oni izvrše procenu, oni će vam izneti svoju ponudu. Možda to neće učiniti na licu mesta, već će vam poslati zvaničnu procenu, recimo na meil.

Nakon toga je potrebno samo da je prihvatite i da se sa njima dogovorite oko detalja, što podrazumeva način i rok isplate, te potpisvanje sve potrebne dokumentacije.

Međutim, čak i ako se odlučite za poslednju varijatu, odnosno angažovanje specijalizovane firme za otkup vozila, vrlo je važno da budete obazrivi prilikom izbora koju ćete od mnogih angažovati. Zato je potrebno da posebnu pažnju obratite na analizu nekoliko firmi koje su specijalizovane za otkup vozila. A to zapravo znači da svakako angažujete onu koja vam nudi besplatnu procenu, te besplatan dolazak procenitelja na vašu adresu, a nikako onu koja od vas, kao klijenata zahteva da im dovezete ili došlepate automobil kako bi ga oni procenili. Iako vam možda na prvi pogled neće smetati takve stvari, činjenica je firme koje se profesionalno bave otkupom vozila posebnu pažnju obraćaju na svoje klijente, tako da svakako oni izlaze na teren, a ne zahtevaju od vas nikakvo drugo angažovanje, osim da se sastanete sa njima i pokažete im automobil. Takođe, ne zaboravite da dobro proučite njihovu prezentaciju na internetu, te da se uverite da su pouzdani, kao i da proverite da li je firma za otkup vozila koju ste odabrali registrovana na sajtu Agencije za privredne registre, što ćete najjednostavnije proveriti ukoliko ih zamolite da vam daju svoj PIB ili matični broj.

Tek nakon što se uverite da su ispunili ove uslove trebalo bi da ih angažujete, jer ćete jedino tako biti sigurni da poslujete sa pouzdanom firmom za otkup vozila i da ćete dobiti cenu koja je najbolja na tržištu u trenutku prodaje!

Podeli ovu stranicu