Bilo ko od nas ko ima polovan ili, pak havarisan automobil je u nekom trenutku poželeo, a možda i uspeo da sprovede u delo kupovinu novog ili da izvrši zamenu polovnog automobila koji poseduje za neki novijeg datuma, što se u većini slučajeva nudi u okviru specijalizovanih auto kuća uz doplatu određene sume novca i uglavnom za vozila iste marke.

Pored ovih načina da dođete do novog automobila, postoji još jedan koji primenjuju specijalizovane firme za otkup i prodaju automobila. Dakle, moguće je i da u Beogradu, ali i mnogim drugim gradovima širom Srbije kontaktirate određenu agenciju za otkup i prodaju automobila, te da Vam njihovi stručnjaci na osnovu adekvatne procene isplate određenu sumu novca za Vaš polovan automobil.

No, sve to zvuči bajno i sjajno, ali da vidimo kako zapravo funkcioniše otkup automobila u praksi?

otkup automobila


Kako se vrši otkup automobila?


U principu, ukoliko odaberete onu kompaniju za otkup i prodaju automobila koja svoj posao obavlja profesionalno i kvalitetno, gotovo potpuno smo sigurni da ćete biti oduševljeni ovom idejom, te da ćete izvući značajnu materijalnu koristi od otkupa vašeg polovnog automobila.

Sa druge strane, kao i u mnogim drugim poslovima, tako i u ovom nažalost postoje i one firme koje će gledati na sve načine da zarade, ne mareći mnogo za svoje klijente, to jest Vas. Upravo iz tog razloga je vrlo važno koju ćete firmu za okup i prodaju automobila odabrati.

Dakle, otkup vozila funkcioniše tako što Vi kontaktirate određenu firmu, navedete im podatke o vozilu, te da li je u voznom stanju ili ne i sačekate da Vam dogovore da li su zainteresovani za otkup takve vrste vozila baš u trenutku kada ste ih kontaktirali ili ne.

Ukoliko dobijete potvrdan odgovor, trebalo bi da vam ponude izlazak na teren njihovih procenitelja. To znači da vi nemate apsolutno nikakvu obavezu da vozite svoj automobil na procenu ili, pak da plaćate šlep službu da ga dotera na određenu adresu, ukoliko nije u voznom stanju, odnosno ako je havarisan. Vodite računa o ovom, vrlo važnom detalju, jer je on samo jedan od načina da shvatite koja firma za otkup i prodaju automobila radi profesionalno svoj posao, a koja ne.

Nakon što procenitelji izvrše svoj deo posla, može se dogoditi da vam na licu mesta ponude određenu sumu novca, ali se u većini slučajeva praktikuje da sačekate određeno vreme kako bi odabrana firma izradila ponudu, a u skladu sa stanjem Vašeg vozila koje su zatekli prilikom procene.

Tek nakon dobijanja ponude Vi odlučujete da li ćete je prhvatiti ili ne. Sasvim jasno, otkup automobila se vrši vrlo jednostavno, ali samo pod uslovom da odaberete onu firmu za otkup vozila koja se ovim poslom bavi maksiamlno profesionalno, te poštuje svog klijenta. Zato, nemojte donositi ishitrenu odluku o odabiru firme, već proučite sve detalje, na osnovu kojih ćete vrlo lako shvatiti ko je profesionalac, a ko ne. Takođe, ako je ikako moguće, ne žurite ni u odabiru dobijenih ponuda, već prikupite više ponuda, pa tek onda odlučite koja je u vašem slučaju najpovoljnija i koju možete da prihvatite.


Podeli ovu stranicu