Jedan od trenutno najprestižnijih modela automobila koji je za mnoge ljude samo nedostižan san nosi naziv po čuvenom tvorcu automobila koji je bio poreklom Čeh, ali je vremenom, zahvaljujući svom znanju, ali i sticaju okolnosti postao državljanin Nemačke.

Ferdinand Porše je i tvorac čuvenog modela automobila za narod, "Volkswagen 2", koga je na zahtev Hitlera konstruisao 1936. godine.

No, svakako najznačajniji među modelima marke "Porsche" je 911, koji je prvi put proizveden, sada već daleke 1963. godine. Njemu je prethodio model "Porsche 356", a posebno je zanimljivo kako je došlo do toga da ovaj model automobila nosi baš kodnu oznaku 911. Naime, kada je proizveden prvi model, trebalo je da nosi naziv "Porsche 901", ali je u to doba druga kompanija koja se takođe bavila proizvodnjom automobila, "Peugeot" smatrala da ona ima pravo na oznaku 901, tako da je "Porsche" bio prinuđen da promeni oznaku, pa je tako i nastao model 911.

Image title

Model "Porsche 911" koji se proizvodio čitavih 26 godina je zapravo konstruisan kao svojevrstan naslednik prethodnog modela koji je nosio oznaku 356. Naravno, u međuvremenu je Ferdinand Porše radio na njegovom unapređenju, jer je ovaj model trebalo da bude kvalitetniji u svakom smislu od svog prethodnika.

Nakon njega dolazi model "Porsche 964", odnosno "Carrera 4" koja je imala pogon na sva četiri točka, a nedugo zatim i model "Carrera 2". U ovim modelima su prisutne brojne nove komponente u svim delovima, a proizvodio se samo u periodu između 1989. i 1993. godine.

Narednih pet godina, odnosno od 1993. do 1998. godine je na red došla treća generacija čuvenog modela 911 koji nosi oznaku "Porsche 993", a koji je poznat po tome što je posedovao menjač sa 6 brzina, za razliku od pretodnih modela.

Bitnija razlika u dizajnu je primetna u modelu "Porsche 996" koji je prvi put izašao na tržište 1998. godine, a ovaj model ima i pogon na sva 4 točka i mnogo bolje preformanse od svojih prethodnika.

Novija generacija automobila ove marke se proizvodi od 2005. godine i ono što je posebno zanimljivo jeste što uz uobičajene varijante postoje i oni modeli koji imaju 2 kvačila i menjač sa 7 brzina, a na kojima je generalno sve unapređeno u odnosu na prethodnike.

I najnoviji modeli ovog automobila su prisutni na tržištu od avgusta 2011. godine i to "Porsche 991", koji postoji u dve varijante, odnosno kao kabriolet i kao kupe.

Savim je jasno da automobili marke "Porsche" definitivno prednjače po kvalitetu i performansama, tako da ne čudi ni njihova cena, te je to i osnovni razlog što se ovaj automobil ne proizvodi za široke narodne mase. Takođe, postoji i poseban model automobila koji je izašao za proslavu 40, odnosno 50 godina proizvodnje automobila marke "Porsche", a koji su rađeni u ograničenoj seriji, te ih u svetu ima ukupno svega 40, odnosno 50.

Podeli ovu stranicu