Iako je svima prva asocijacija na "Mercedes" automobil, činjenica je da ova firma proizvodi i kamione, ali i autobuse, pa čak i specijalizovana vozila za dostavu robe.

Tokom svoje duge istorije, ovo preduzeće se bavilo i proizvodnjom motora za glisere, ali i avione za vojnu i civilnu upotrebu, a posebno je zanimljivo što je upravo "Mercedes" bio i jedan od proizvođača cepelina.

Image title

Pa, ipak vremenom se sve to iskristalisalo, tako da je "Mercedes" počeo da proizvodi mahom automobile namenjene višoj klasi, a ne treba zaboraviti ni podatak da je upravo osnivač čuvene marke automobila "Porše", Ferdinand Porše u firmi "Mercedes" 1929. godine razvio specijalan takozvani kompresorski motor koji je pokretan uz pomoć SSK - a. A od 1954. godine je ova kopmanija u svoj redovan program uvrstila i brojne sportske modele automobila, koji su nosili oznaku SL klase.

Specifičnost automobila marke "Mercedes" nije samo dizajn i izuzetno visok kvalitet, te činjenica da se obraća pažnja na svaki detalj, već i označavanje modela automobila ove marke. Pa tako, za sada postoje modeli: A klase, B klase, C, CL, CLK i CLS klase, zatim automobili E klase, te G i GL klase. Tu su još i automobili koji nose naziv "Mercedes" M klase, R, S, SL, SLC i SLK klase, a posebno je zanimljiv model SLR Meklaren.

Jedan od najskupljih modela automobila na svetu, a samim tim i najluksuznijih je i čuveni "Mercedes - Majbah", koji se smatra nekom vrstom podbrenda u okviru grupacije "Mercedes"

Podeli ovu stranicu